ULRICH WOLF-AWARD
NEW HAMBURG TERRACES

 

We designed private and public spaces for the new residential area built within the confines of the IBA (International Building Exhibition) in 2013.

2011


Competition
 - 1st prize


Host: DGGL (German Association of Landscape Architects)

Size: 1.610 m

SIMILAR PROJECTS

SASAD LIGET RESIDENTIAL DEVELOPMENT
BUDAPEST

 

We were commissioned to design the open space for the residential community of Sasad Liget in the heart of one of the greenest districts of Budapest. Our design included its streetscape, greenery and walkway network. Our primary goal was to offer an infrastructure network that responds to current flows of traffic, and offers a pleasant setting for the daily lives of the residents. Cautious design of paving and allocation of street furniture, the refreshment of vegetation with decorative shrubs, perennials and trees, served as tools for creating an inspiring, interactive and loveable living environment.

2008


Open space design 


Client: Biggeorges Holding

Lead designer: Főmterv Zrt.

Constructor: Hajdú és Társa Kft.

Size: 7.900 m2

Estimated cost: 90.3 millió Ft

SIMILAR PROJECTS

residential garden
ENDRŐDI str.

 

In this garden redesign project, we aimed to create a harmonious yet multifaceted space for our private client. The concept of our design divides the garden into three settings: the terrace in front of the building, the height-bridging middle section with vegetation cassettes and the lower lawn level. There is an elegant yet secluded "whiskey place" with a seating set against the stairs. A modern sculpture-seating combination with a 70 cm high water play is located on the side of the whiskey place to create an enclosure to the rest of the garden. Another water play brings completeness ad tranquility to this patio from the side of the staircase - the 1 m wide strip of water creates a 1,7 m tall continuous flow with a special microclimate in summer's high temperatures. It is drained from a metal tray to the pebble bottom pool.

The verdure is carefully selected of decorative, perennial and ornamental shrubs to match the style of the building. Shrubs and groundcover decorates the shaded spaces under the existing trees.

2010


Open space design
- construction plan


Client: private client

Lead designer: Select Art Kft.

Size: 1.700 m2

SIMILAR PROJECTS

residential garden
MENEDÉKHÁZ STREET

 

Within the hills of Budapest, elevation is always a predominant feature – height differences had great influence on the garden's image. A chain of retaining walls soften the steep slope as we approach the building - their stone-clad concrete structures aim to highlight the character of the residence, while in the far-off parts of the garden they appear as dry-walls or vegetated retaining walls. The flattened intermittent spaces become lawn surfaces where the garden pool and garden pond are placed, accompanied by a small water feature that boosts the cooling effect of water. Connected to the upper terrace of the house, we created the furnace and a space for secluded relaxation, delimited from the neighboring plot by a pergola.

2000


Open space design
- construction plan


Client: private client

Size: 5.700 m2

SIMILAR PROJECTS

SUMMER GARDEN
TIHANY

 

The site, characterized by its sloping, rocky surface was divided into three garden units: a lower vineyard, a resting and dining area separated by a backrest in the middle, and an upper orchard including the playground, that gradually disperses into the nearby woodland. The strong yet simple outlines of the design were determined by traditional vineyard structures, in terms of materials and native plant use the garden adopted the unique characteristics of the peninsula.

2016


Open space design
- construction plan


Client: private person

Lead designer: Dóm Építészműterem Kft.

Size: 4.200 m2

 

SIMILAR PROJECTS

ARADI VÉRTANÚK SQUARE
ESZTERGOM

 

Pöttyös (meaning ‘dotted’) Square is located in the center of Esztergom, a cozy, secluded community space along the axis of the Fő square and the Basilica. The surrounding buildings shield the square from the noise and air pollution of the adjacent streets. It invites the passer-by for a quiet, recreational stay.

The aim was to give a quality spatial definition to Pöttyös Square, both in terms of aesthetics and usability. This increases the attractiveness and cultural potential of the square, indirectly affects the quality of life of inhabitants of the surrounding residential buildings and of distant ones alike.

The central area can be divided into three main functional units: a multi-generation residential space in front of the eastern residential building with a playground, outdoor tables and seats; a recreational area incorporating circular perennial and annual beds in the middle area in reference to the name of the square; the third segment is defined by a transparent, multifunctional paved surface that can be used for cultural events and gatherings.

A solid aspect of the design concept was to make the entrance areas of the neighboring residential areas more visually present in space, to transform the fragmented space structure into adjoined, complex units. The monument of the Arad martyrs was allocated to the axis between the eastern and the southern entrances, thus giving an elevated atmosphere around the sculpture.

2016


Open space design
- construction plan


Client: Municipality of Esztergom

Lead designer: Partner Mérnöki Iroda Kft.

Size: 3.700 m2

SIMILAR PROJECTS

CITY CENTRE AND BLOCK T1
OROSZLÁNY

 

Our main design intent was to create spatial foundations for social, economic, and environmental growth in Oroszlány. The reconstruction of built and natural elements in the heart of the town also increases life quality in its immediate surroundings, and therefore attracts high quality services that take this growth even further towards functional diversification. We envisaged individual square-segments where vibrant cultural life can take over and socially enrich open space. We avoided enforcing specific uses on these public areas, and aimed to provide a transformable setting for various recreational and cultural activities.

Unfolding urban space through the visual experiences gained through movement, the viewer becomes part and even transformer of her/his own urban living space. The use of new public space also has a positive influence on the revitalization of the aging population, thereby reducing urban migration and making the town attractive to young families and children.

2014-2015


Conceptual design and Open space design - construction plan


Client: Mayor's office of Oroszlány

Lead designer: Partner Mérnöki Iroda Kft.

Size: 171.150 m2

SIMILAR PROJECTS