listed

PÉCS
URÁNVÁROS MAIN SQUARE

 

The site covers the broader settings of Ybl Miklós street and Szilárd Leó park. The main spatial layout of the area follows Nendvich Andor street along Ybl street to Szilárd Leó park. The space is constantly opening up, starting from the inner areas along the promenade to the renewed Uránbányász square. A more open, central space is created by the opening of spatial to reveal the buildings.

We slightly tilted the axis of Ybl Miklós street in order to widen the walkway into a promenade in front of deparment store ’Mecsek’ and the adjacent post office. This intervention allowed the Obelisque monument to the aviation heroes to be located on the axis line.

Along with new spatial structures we also added new functions that enhance the vitality of this setting. Instead of the former commercial functions, we proposed the establishment of outdoor terraces along the ground level buildings of Ybl Miklós street. We based our spatial concept on promoting pedestrian transit and community functions. We planted an allée of trees and established a walkway on both sides of Ybl Miklós street, Építők útja street and Uránbányász square. Along Esztergár Lajos street we left the existing plants on level with elevated planting beds and laid street paving similar to the one on the promenade. The structure of Uránbányász square is determined by pedestrian transit, this concept is enhanced with targeted paving architecture design.  The busiestpedestrian routes meet at the intersection of Esztergár Lajos utca and the post office building, therefore we lef this space open. The promenade begins at this buildings and continues towards the high-rise on the opposite side. The promenade’s water features give a vertical connection between the two units.

The spatial design of Frankel Leó park follows the same principle of arrangement, however, it dissolves the geometric shapes into larger green spaces and softens the built elements. The sculpture garden in the optical center of the park becomes an interactive space for meetings, leisure, exhibits or play, with geometrically-patterned seating walls, statues and shaped trees.

2008


Desidn competition, II. prize


Host: Pécs Város Önkormányzata

Size: 38.500 m2

SIMILAR PROJECTS

PÉCS
CITY CENTER

 

Our primary design intent was to create spatial foundations for social, economic, and environmental growth in Pécs. The reconstruction of built and natural elements of the square increases life quality in its immediate surroundings, and therefore attracts high quality services that take this growth even further towards functional diversification. Another intent of our spatial design concept was to establish individual square-segments where cultural life can take over and flourish in open space. We avoided enforcing specific uses on these public areas, and aimed to provide a transformable setting for various recreational and cultural activities.

Through the visual experiences gained by passing through and experiencing urban space, the individual does not only become part of her/his own urban living environment, but also its organizer. This increase of spatial quality, the enhancement of cultural richness are shared interests of both the inhabitants and of the city.

We divided the design area into several functional units, which are thematically sequenced, in a spatially separated yet characteristically harmonious manner. These units are: Hunyadi Street, Szepesy Ignác street, Széchenyi Square; Városház Square, Irgalmasok Square, and Street of Irgalmasok.

New functions are placed within these spatial structures, filling them with life and activities. Instead of its formerly sole commercial function, we propose the installation of two outdoor terraces on Hunyadi Street. On Széchenyi Square, flush pavements provide the possibility to set up terraces in front of the facades. With the introduction and expansion of this function, we intend to increase the number of visitors and the variety of uses of this site.

The priority areas of Városház Square and Széchenyi Square host temporary exhibition spaces (temporary arts and crafts, historical, any cultural or self-organized art expos) and public art sculptures. In Széchenyi Square, along the diagonal lines, temporary kiosks can be set up; the minimal slope of terrain provides and easy stroll from the diagonally adjoining walkways. The essence of our concept is for one function to strengthen another: the presence of gastronomic establishments alongside public exhibitions generates mutual benefits for visitors and economic activities alike.

2008


Design competition


Host: Municipality of Pécs

Size: 25.000 m2

SIMILAR PROJECTS

ÓBUDA
FŐ SQUARE RENEWAL

 

With the renewal of Fő square, we aimed to bring social, economic, cultural and environmental growth of Óbuda. The axis of Szentlélek square and Fő Square is highlighted by a connecting promenade, determined by the Zichy castle - the largest spatial wall in the area. The promenade ties together and connects various spaces and elements: the umbrella statues blend with Fő Square both in terms of paving and unified space, creating a smooth transition for passers-by from one space to another.

Szentlélek square receives youthful, modern street furniture and space for periodic exhibitions to encourage visitors spending their free time in the open. We also imagined revolving chairs for the square, illuminated by night to make this space more interactive at all stages of the day.

The pressure points of the promenade are highlighted with fountains along the axis, this rhythm is furhter enhanced by pavement bands. The imposing mass of the castle is softened by columnar trees. Fő Square becomes a classical, representative square to match its classical surroundings. The gas gathering station stays on its original location, since it has become a landmark to the square. It is advisable to reconstruct it with a pavilion-like appearance that may even operate as a meeting point.

2008


Design competition
 - I. prize


Host: Budapest III. Kerület Önkormányzata

Size: 12.500 m2

DÁNSZENTMIKLÓS
CITY CENTER

 

Our main design intent was to create spatial foundations for social, economic, and environmental growth in Dánszentmiklós. The reconstruction of built and natural elements of the square increases life quality in its immediate surroundings, and therefore attracts high quality services that take this growth even further towards functional diversification. Another intent of our spatial design concept was to establish individual square-segments where cultural life can take over and flourish in open space. We avoided enforcing specific uses on these public areas, and aimed to provide a transformable setting for various recreational and cultural activities.

2010


Open space design
- construction plan


Client: Dánszentmiklós Község Önkormányzata

Size: 11.200 m2

Estimated cost: 40 000 000 HUF

SIMILAR PROJECTS

RÁKOSPALOTA
CITY CENTER

 

As part of our concept, the free-formed yet guided lines of the main square are gradually calmed as we arrive to the grand mass of the church. Behind the church, a sport promenade creates connection to the main square. Sculptures of renowned athletes placed alongside the promenade accompany the passer-by, as a reminder of past encounters, perseverance and successes.

The diagonal axis is represented by a walkway that leads to a gate, surrounded by an imposing arrangement of buildings. The natatorium and the sports center frame an inner outdoor piazza with several sports fields. There is a colonnade guiding the piazza along its 4th side, adjacent to the football pitch. The repetitive structure of the seating area contains toilets and kiosks, both indispensable elements of football stadiums. The VIP area can be optionally extended in the future, the shared lounge area opens directly from the sport piazza. The frame structure currently expands above the seating area, but can be extended or modified at any further phase of construction. The changing and maintenance rooms are located inside the stadium’s head building, which also houses a wellness-fitness center as part of a complex spatial network.

For the match to go undisturbed, the stadium has a solid façade on ground level, while the upper corridor – also serving as a viewing gallery – has a glazed one. The natatorium communicates with glazed walls to both sides, allowing an open view to the inner sports piazza and the outer park. The school is linked to this sports complex through a covered corridor. As it is not advised to block diagonal passage on ground level, this connecting corridor rises above – stands on its own feet shortly after exiting the building. Czabán Samu park is intensely linked to the functions of the sports complex - running tracks, extreme sports fields, climbing walls, trampolines, and pools are at the disposal of local sports enthusiasts.

The promenade linking the units of the sports complex ends by the corner of the church where the new community hall and playhouse are being constructed. This hall will provide space for residential discussions, and potentially become a landmark of local cooperation and unity.

2012


Design competition


Host:Municipality of District XV., Budapest

Architect: László Csízy, András Borbély

Transportation engineer: Balázs Ercsényi (Főmterv)

Visualization: János Kiss (VR Works)

Size: 280.200 m2

SIMILAR PROJECTS

The Flame of
Revolution monument

 

The Flame of the Revolution monument was completed on October 23, 1996 from black granite, designed by Mária Lugossy. A monolithic gas pipeline and a burning head provide flame that flares up the flue gas throughout the year, between November 23rd and November 4th it flares up in intervals. The installation stood on Kossuth Square in Budapest for many years, until the square’s reconstruction brought about the dismantling of the sculpture as well. Our client designated Nagy Imre Square in District II. to be the monument’s new location.


As part of our landscape design concept, the monument stands parallel to Fő Street, thus turning towards passing people on the street, while its positioning is also perpendicular to the center axis of the avant-corps of Fogház. The square we designed for the sculpture is covered with light-colored limestone paving, which serves as a venue for events and memorial gatherings. We installed limestone bands between the sidewalk and the memorial space to mark the transition, also incorporating ribbons of lawn and a bespoke wooden bench. For an aesthetically pleasing result, the renewal of asphalt is also required in one section of the sidewalk.


We planted groundcover, flowering perennials and ornamental grasses that enclose the square from three sides. Two additional trees were also planted to increase decorative value and shadow surfaces. In order to avoid visual conflicts, the existing dog run area and the car parks are barricaded by a half meter hedge.


South to the monument we imagined a larger, meadow-like lawn, where ginkgo saplings were replanted into a raster system. Even though the area is already covered by lawn, the renewal of soil, and the construction of an automated irrigation system are indispensable to create a worthy environment for the monument.

2016


Open space design
- construction plan


Client: Hungarian National Assembly

Size: 426 m2

SIMILAR PROJECTS