img

NYÍRBÁTOR
HISTORICAL PROMENADE

 

The primary function of the Historical Promenade is to provide a pedestrian access between  two high-value monuments: the Minorite and Reformist churches. After its transformation, the promenade itself also becomes into a tourist attraction.

Beyond the permanent set of statues, the space offers grounds for temporary exhibitions, events and concerts in this open air gallery. Gastronomic and commercial functions are also placed randomly to encourage visitors enjoy a longer stay in the city and use the promenade. Water architecture provides a pleasant thermal comfort in the summer heat.

The new promenade offers sights and activities for all visitors, let them be locals or tourists. By exhibiting local history, this newly redeveloped public space enhances patriotism and improves the quality of local built environment.

2010


Open space design
- construction plan


Client: Nyírbátor Város Önkormányzata

Lead designer: Art-Vital Kft.

Architect: József Végh (Art-Vital Kft.)

Constructor: Közmű Generál Kft.

Photos: Közmű Generál Kft., Pál Tamás

Size: 13.500 m2

Estimated cost: 150 000 000 HUF

 

DABAS
MAIN SQUARE AND ITS SURROUNDINGS

 

Our primary task was to determine a basic order and assign functions to this square. From a spatial standpoint we had to redefine Szent István Square, create a new balance between paved and green surfaces, and highlight its significant buildings including the mayor’s office.

The principles of the plan: create a transformable community space suitable for a variety of events and seasonal exhibits, provide a meeting place for youth, and to renew green surfaces, paving and street furnishings.

Tanuló Street received a unified facade the allee of trees was revitalized, its green spaces were reorganized. To highlight the mayor’s office, we created a decorative entrance area with dynamic lines that empasize the sense of arrival to visitors and employees alike. The central fountain has three pools, which provides a pleasant visual experience while improving microclimate and adding a vertical dimension to the space. On both sides shrub plantings create closure to the square, where spherical-crowned trees provide a unified framework to the center of the area. An imposing 4-meter-wide promenade connects to the north through a green surface. We also created smaller spatial features for an interactive, playful atmosphere. The sidewalk is flush to Bartók Béla Street, paved with attractive stone and kerbing to mark  pedestrian and vehicular corridors. The area as a whole is unified in terms of style and approach.

2009-2011


Open space design
- construction plan


Client: Dabas Város Önkormányzata

Size: 12.500 m2

Estimated cost: 170 000 000 HUF

ÚJPALOTA
COMMUNITY CENTER, MAIN SQUARE

 

Our concept emphasizes that the area can only become a vital center to its neighborhood if its urban characteristics are strengthened, its uses become multifunctional, these functions gain a broader spatial influence, while the square itself and the surrounding buildings become local landmarks.

Besides the broad spectrum of functions this multifunctional space has to offer, its ability to host events, exhibitions of different scales and types in different seasons is also essential. It is intended that the inhabitants are able to freely form the square into scenes of their unique social, artistic and cultural life.

The spatial influence of the square grows along with the enrichment of functions and the improvement of quality and therefore attracts a wider, more diverse social crowd. The diversification of the city’s aging population by attracting younger age groups was a fundamental, long term design intent.

The square and the facing buildings become landmarks that anyone easily recognizes. The community house and the square turn into a new entity, that inhabitants can claim their own - a space to express their emotions, personality and goals.

2011


Design competition,
 - acquisition prize


Host: Budapest XV. Kerület Önkormányzata

Architect: László Csízy

Size: 21.000 m2

SIMILAR PROJECTS

MÓRICZ ZSIGMOND CIRCUS

 

Móricz Zsigmond Circus is one of the most important traffic nodes of Újbuda. It is an intersection of a great number of tram and bus routes, and - since spring 2014 - has also become a station of Metro Line 4.

Design work of the Circus started in 2001 as part of Metro Line 4 project, and resulted in the reconstruction of arched green spaces and numerous passenger underpasses around the famous ‘Mushroom’ building.

In the 13-year period, both the client’s needs and the infrastructural concept changed considerably. Besides aiming to create harmony between facades of various styles, the square also provides a new, safe passenger surface, a pleasant open space to spend time on, surrounded and intersected by attractive green surfaces. The new dark shade pavestone is the integrating force of this many-sided architectural environment, which functions more than just a passage to those walking in the area. We used materials with low reflexive features to make the space receptive, while the modest architecture of the covering provides a link between the ‘Mushroom’ Building and other destinations within and from the circus. The composition of red, large sized plant containers provide a playful, vivid experience.

The square has considerable passenger traffic at present, however, the new design allows not only passing but relaxation, observation and meeting as well. It is transparent and modest. It meets the various requirements of a big city.

2009-2012


Open space design
- construction plan


Client: DBR Metró Projekt Igazgatóság

Lead designer: Főmterv – Palatium – Uvaterv konzorcium

Contractor: Swietelsky Építő Kft.

Size: 11.500 m2

Estimated cost: 330 000 000 HUF

Similar projects

PEDEST FEST 2018

 

Three of our colleagues, Tímea Kriston, Orsolya Orbán and Lilla Szilágyi, together with Transport Engineer Áron Bede, have come up with a reimagined functional concept for Rákóczi Road, questioning the currently sole transportational use of the centermost of Budapest. The road between Blaha Lujza Square and Erzsébet Bridge is transformed into a public space within the framework of a "Summer Festival", which hosts café and food terraces, sunbeds, stages, concert venues, and interconnected green spaces in the currently homogeneous concrete scenery of Rákóczi Road.

The highlighted, iconic element of the project is Elisabeth Bridge, a truly unique and atmospheric incomparable with any other location throughout Europe becomes a host to concerts and venues. For one summer, we could enjoy a 360 ° panoramic view of the UNESCO heritage Danube waterfront from the catering terraces of Elisabeth Bridge.

Our concept received a Special Mention at the ’Innovational competition for young engineers’ hosted by the Hungarian Chamber of Engineers.

2017


INNOVATION DESIGN COMPETITION,
- special mention


Host: Hungarian Chamber of Engineers

Size: 74.300 m2

SIMILAR PROJECTS