listed

high street & park
GOMBa

 

Our approach was to create public and private areas of common use, which together form the social, cultural center of Gomba, reflecting the demands of inhabitants not only functionally but also aesthetically. By renewing the area, it is possible to create a dignified environment for the distinctive heritage buildings of the settlement, and to create a public open space for inhabitants and visitors alike. In addition to being a stage for mondain activities, it can also become the heart of community and social life, thus creating an emotional bond, a sense of identity to the village.

The construction phase documentation was completed in 2012 for Szemők Balázs Square, a priority area within this space, its construction is already completed on the basis of the plans. When designing this newly built space, it was essential to make it an organic part of the village and provide an aesthetically pleasing space for new functions. According to our aims, Szemők Balázs Square - leaning up against a three-sided aesthetic post-reconstruction spatial wall  - is used and loved by all age groups of the settlement.

2010-2012


Conceptual design


Client: Municipality of Gomba

Size: 59.400 m2

SIMILAR PROJECTS

GYÓN CEMETERY
DABAS

 

During the design process, we strived to highlight the uniqueness and virtue of the site without compromising the integrity of remembrance. With the redesign of the area, the cemetery can not only serve a public service function, but also play an aesthetic and physiological role in the life of visitors and inhabitants. Our primary goal in expanding and renovating the cemetery was to create a contemporary, well-functioning system in line with existing practices. The end result is a unified, representative setting that provides a worthy environment for remembrance.

We considered it essential that existing elements such as the building and the green space stay integral parts of the design. Applying transparency and purity to functions that make registration, reservation and everyday use easier, were key features of our methodology. We used seating, fixtures and materials that fit into the cemetery's ambience, provide a consistent image and are able to serve the habits of visitors and maintainers alike.

2011


Open space design
- construction plan


Client: Municipality of Dabas

Size: 36.320 m2

SIMILAR PROJECTS

TURISTICAL DEVELOPMENT
BEKECS

Our aim was to highlight the unique landscape values and characteristics of Hegyalja in the bath garden, along with providing a better display and emphasis for the historical significance of the cold water source at the meeting of the mountains and the plain. The source has been described as water with medicinal properties; therefore its importance in local history is outstanding. The park underwent a complex reconstruction, thus becoming the starting point as well as the destination of the touristic route.


On the hills of Napos-dűlő a resting place and a lookout terrace to the Danube has also been installed within the project framework. The nature trail leading up to Nagy Hill introduces the area’s natural, historic and cultural attractions to the viewer. The nature trail consists of 6 stops, all of them accompanied by a resting area.

2015


Open space design
- construction plan


Client: Municipality of Bekecs

Size: 5.400 m2

SIMILAR PROJECTS

MAIN SQUARE
PÉCS URÁNVÁROS

 

The site covers the broader settings of Ybl Miklós street and Szilárd Leó park. The main spatial layout of the area follows Nendvich Andor street along Ybl street to Szilárd Leó park. The space is constantly opening up, starting from the inner areas along the promenade to the renewed Uránbányász square. A more open, central space is created by the opening of spatial to reveal the buildings.

We slightly tilted the axis of Ybl Miklós street in order to widen the walkway into a promenade in front of deparment store ’Mecsek’ and the adjacent post office. This intervention allowed the Obelisque monument to the aviation heroes to be located on the axis line.

Along with new spatial structures we also added new functions that enhance the vitality of this setting. Instead of the former commercial functions, we proposed the establishment of outdoor terraces along the ground level buildings of Ybl Miklós street. We based our spatial concept on promoting pedestrian transit and community functions. We planted an allée of trees and established a walkway on both sides of Ybl Miklós street, Építők útja street and Uránbányász square. Along Esztergár Lajos street we left the existing plants on level with elevated planting beds and laid street paving similar to the one on the promenade. The structure of Uránbányász square is determined by pedestrian transit, this concept is enhanced with targeted paving architecture design.  The busiestpedestrian routes meet at the intersection of Esztergár Lajos utca and the post office building, therefore we lef this space open. The promenade begins at this buildings and continues towards the high-rise on the opposite side. The promenade’s water features give a vertical connection between the two units.

The spatial design of Frankel Leó park follows the same principle of arrangement, however, it dissolves the geometric shapes into larger green spaces and softens the built elements. The sculpture garden in the optical center of the park becomes an interactive space for meetings, leisure, exhibits or play, with geometrically-patterned seating walls, statues and shaped trees.

2008


Design competition, II. prize


Host: Municipality of Pécs

Size: 38.500 m2

SIMILAR PROJECTS